See our Meow House featured in Habitus Living.

“Maike Design has considered the specific needs of felines and their owners in this thoughtfully reconfigured Melbourne home.

“From the street, Meow House still looks like a slightly tidier version of the original house, which I love,” says Mairead Murphy, founder of Melbourne-based Maike Studio.

“It’s not a highly decorative or traditionally charming house but we wanted to just let it be the little orange house that it is … in all its frumpy, orange glory. But once you head through the front door it is an entirely different home.” … “

See it here.

Maike Design kitchen and dining room. Open timber shelves, indoor plants, brass pendant light, teracotta tiles, timber floors.

The story behind our Next Door Houses was covered in At Home magazine

“Tiny weatherboard houses once dotted Australia’s inner city and suburban streets, but as our hunger for bigger, and supposedly better, homes has increased, many of these so-called workers’ cottages have been demolished to make way for shiny, new structures, or extended so that they utilise every inch of the often sizeable blocks they were originally built on. This is something that has long troubled Melbourne-based illustrator and interior designer Mairead Murphy, who completed a Masters thesis on the topic.” 

See it here.

Maike Design backyard. Charcoal painted weatherboard and cedar cladding. Black painted pergola and grape vines. Concrete pavers in lawn

Our Meow House had a lovely write-up in Hunter and Folk

“Located in Fairfield, close to Melbourne’s CBD, Meow House was an original 1960s home full of charm and character, yet unfortunately the floor plan was not functional for its owners.

The family turned to Maike Design to transform the interior so that it was more open, allowed for family gatherings and also contained spaces and holes for their beloved indoor cats!” 

See it here.

Maike Design lounge room. Timber shelving, indoor plants. Boucle chair and ottoman.
Maike Design Bedroom with timber bedhead. Teracotta Linen and wool blanket

Our Garden House had a lovely write-up in Dwell Magazine

” The old saying that “two halves make a whole” is a fitting motto for one of Maike Design’s latest projects. The interior design practice recently helped a family of four in Malvern East, a suburb of Melbourne, renovate and reimagine their California-style bungalow while introducing a new extension. “Rather than try to integrate the new and the old, we decided to create a design with two distinct parts,” says Maike Design founder Mairead Murphy. ” 

See it here.

Maike Design garden connection. White bricks and black frame
Maike Design renovated Californian Bungalow and extension with beautiful garden

Our Garden House had a lovely write-up in Hunter and Folk

” Melbourne design studio Maike Design has gained a reputation for their clever approach to heritage home renovations, creating bright and functional spaces tailored to each individual site.

Their latest project, Garden House, in Malvern East, Victoria, is no exception. The original heritage Californian bungalow house has been renovated and reworked using its inherent solidity and darkness to create gentle, calm and enclosed private spaces.”

See it here.

Maike Design garden connection. White bricks and black frame
Maike Design renovated Californian Bungalow and extension with beautiful garden

We love our Garden House project and are so happy to see it featured on The Design Files.

Maike Design are a Melbourne design studio who’ve gained a reputation for their clever approach to heritage home renovations, creating bright and functional spaces completely tailored to each individual site.

Their latest project, Garden House, showcases this very approach, comprising a sympathetic renovation of a brick California bungalow, alongside a new north-facing pavilion. The original house has been reworked to create calm and enclosed private spaces, while the pavilion is as much a part of the garden as it is the house. ” 

See it here.

Maike Design garden connection. Kitchen and Dining room. White bricks and black frame

Thrilled to see Next Door House 2 featured on The Design Files.

” Director of Maike Design Mairead Murphy recognises post-war ‘austerity houses’ as an unappreciated element of Melbourne’s architectural history. ‘These post-war houses are modest and small, but they were the backdrop to a period of such optimism and change in Melbourne’s history,’ she says. ‘I think if you understand their historical context it is hard not to see their charm.’ ” 

See it here.

Maike Design dark teal bedroom opening onto private courtyard. Linen sheets and artwork.

“ We wanted to send you a note to say how much we are enjoying our renovated home.  Having been back in now for three months, I’m of the opinion that the feeling of being “home” will never get old here!  During the nine-month build and the design period leading up to the actual construction, we all found the Maike Design process an absolute pleasure.  Your willingness to engage with everyone including the kids and consideration of Murray the dog has resulted in a home that is functioning like a dream.  Aesthetically your suggested finishes and fixtures were always considered and refined and the result is one that ties the period portion of the home to the modern extension in a way that is respectful and consistent without giving a uniform or bland feel

– there are little features that make each one of us happy when we experience them on a daily basis.

The lighting in the new extension is a particular favourite with the right amount of light to do functional things like read the paper at the table and cook on the bench, but once everyone retires to the lounge, we are able to dim and re-direct the lighting to enjoy the soft glow of the large Akari light.

We really enjoyed the process and found during the concept design, that you did a great job of presenting all sides of the idea so we could make a truly informed decision.  Some of our early ideas were blatantly unworkable or wasted precious space, so your knowledge and wisdom came to the fore in many ways.  It was particularly enjoyable to head into the detailed design phase and receive your beautiful renders which were such a great communication tool for us and everyone around us with whom we shared the journey – everything turned out as we expected.   I think the only times I felt out of my depth with drawings or design was more related to scale – it was difficult to picture how the spaces would feel until they started to be built and even then, it was still hard to “feel” the spaces.  I don’t think that was a fault of the communication at all, but just a tricky thing for anyone to grasp when it comes to their own spaces.

Given we were reasonably time-poor, it was great to have you understand what we were wanting in terms of finishes, and come to us with beautiful and considered options for each decision.  We appreciated being involved in the selection/refinement process and when provided with two or three choices, in most cases would have been happy with any of the options presented as they were all so close to the brief – usually with an elegant twist for us to consider which made the entire build very cohesive with individual touches.  We receive tonnes of compliments about the feel and the aesthetics as soon as people enter, but to live in our home is to truly experience the thoughtfulness and purposeful design you’ve delivered.

During the contract negotiations with our builder including the finance process we really relied on your wisdom and experience. To say that we would have struggled through this phase without your involvement is a huge understatement.

We would definitely recommend you and work with you again.  Tilly has been really inspired and found it “really cool” to be involved and see you work – she’s considering architecture, interior design, or graphic design for a career (at this early stage…).  Both girls love their bedrooms and their deck which is becoming a place that play spills out to when the floor is completely filled with a complicated lego or playmobil setup.  My personal favourite touches are the period elements that you were able to integrate, such as the recycled bricks for lovely texture in the extension, to the shed door and old window which we look onto fondly, now part of the garage.

I’m sure Sam has additional notes he’d like to add personally, so stay tuned for his thoughts too.  My overall summation would be that you absolutely nailed the brief and delivered in a way that suited us completely.

Many thanks for absolutely everything!  “

Amy